Financiële en contractuele informatie

Financiële en contractuele informatie

Binnen dit onderdeel vindt u informatie met betrekking tot de financiële of contractuele kant van een kopieermachine of multifunctional. Zaken als kopen, huren of leasen van een kopieermachine of multifunctional komt aan bod alsmede zaken als afkoop, huurperiodes en andere zaken waarop te letten wanneer u een contract aangaat voor de huur of het onderhoud van uw multifunctional.

De zakelijke printmarkt kan soms een ondoorzichtige markt zijn. Om wat duidelijkheid hierover te verschaffen hebben we hieronder een aantal onderwerpen uiteengezet om u een duidelijker beeld te geven van de financiële en eventuele contractuele kant van het aanschaffen van een nieuwe kopieermachine of multifunctional. Over het algemeen is het mogelijk om op verschillende manieren een kopieermachine of multifunctional te verkrijgen op basis van verschillende financieringsvormen. Hieronder zijn beknopt een aantal voorbeelden weergegeven. Daarnaast zijn een aantal zaken uiteengezet waar u op zou kunnen letten bij de aanschaf van uw kopieermachine of multifunctional.


Veelgestelde vragen


Wat zijn de mogelijkheden bij het aanschaffen van een multifunctional?

Er bestaan basaal gezien een viertal vormen:

Koop
Binnen deze vorm is er sprake van een normale transactie. De multifunctional of kopieermachine wordt uw eigendom zonder verdere verplichtingen van of naar een leverancier (buiten de standaard garantievoorwaarden).

Koop + service
In dit geval koopt u uw multifunctional of kopieermachine en wordt deze uw eigendom. Daarnaast sluit u voor bepaalde tijd een servicecontract met uw leverancier voor de leveringen van toner en het laten uitvoeren van onderhoud.

Huur
Binnen deze vorm huurt u de multifunctional of kopieermachine van uw leverancier. De kopieermachine blijft in dit geval eigendom van de leverancier en u betaalt een vast bedrag per maand voor de huur van uw kopieermachine. Dit is exclusief de kosten voor toner en onderhoud.

All-in
In dit geval huurt u de multifunctional in combinatie met een servicecontract. U betaalt een vast bedrag per maand voor de huur van de multifunctional en daarnaast een vast bedrag per maand voor de toner en het onderhoud van uw multifunctional. Dit is over het algemeen de meest voorkomende financieringsvorm. Tip: vraag bij een offerte voor een all-in overeenkomst altijd naar een splitsing tussen het huurbedrag en het servicebedrag. Zo kunt u exact zien wat de huur- en serviceprijzen zijn en deze vergelijken met andere aanbieders.

Wat is een servicecontract?

Een servicecontract, ook wel serviceplan of onderhoudsplan genoemd, is een overeenkomst tussen u en de leverancier waarbij u tegen een vast bedrag per maand wordt voorzien van de benodigde verbruiksmaterialen. Dit betreft over het algemeen de benodigde toner, maar ook onderdelen t.b.v. reparatie en de voorrijkosten. Papier en nietjes vallen over het algemeen niet onder een dergelijke overeenkomst. Daarnaast wordt correctief en preventief onderhoud uitgevoerd tegen een vast bedrag per maand. Correctief wil zeggen dat een monteur bij u langskomt bij een storing. Preventief wil zeggen dat de machine onderhouden wordt om storingen te voorkomen. Dit servicecontract wordt gesloten op basis van het aantal afdrukken wat u maandelijks maakt op uw kopieermachine of multifunctional. Let op: vaak is het zo dat wanneer u meer afdrukken maakt deze u in rekening gebracht worden. Maakt u minder krijgt u daar over het algemeen geen compensatie voor. Soms is het handig om een contract af te sluiten op basis van een zogenaamd 0-volume. Hierbij worden alle gemaakte afdrukken achteraf verrekend dus betaalt u alleen wat u verbruikt. De kosten per afdruk liggen dan vaak wel wat hoger. U kunt een dergelijke overeenkomst het beste vergelijken met een mobiel telefoonabonnement. U krijgt tegen een vaste prijs per maand een telefoon inclusief belminuten tegen een vast bedrag per maand. De telefoon en belminuten staan in dit geval symbool voor uw kopieermachine inclusief een aantal afdrukken per maand.

Wat zijn de voordelen en nadelen van het kopen of huren van een multifunctional?

Kopen:

Voordelen:

 • De kopieermachine wordt uw eigendom
 • U kunt de kopieermachine afschrijven
 • Bij eventueel faillissement van uw leverancier blijft u te allen tijde eigenaar van de multifunctional
 • Over een langere periode is het kopen van uw kopieermachine over het algemeen goedkoper dan het huren van een kopieermachine

Nadelen:

 • U dient een initiële investering te doen in de kopieermachine
 • Na een wettelijke garantietermijn draagt u zelf de kosten voor het onderhoud of de reparatie van uw kopieermachine

Kopen + serviceovereenkomst:

Voordelen:

 • De kopieermachine wordt uw eigendom
 • U kunt de kopieermachine afschrijven
 • Bij eventueel faillissement van uw leverancier blijft u te allen tijde eigenaar van de multifunctional
 • Over een langere periode is het kopen van uw kopieermachine over het algemeen goedkoper dan het huren van een kopieermachine
 • U hoeft geen zorg te dragen voor het onderhoud of de reparatie van uw multifunctional of kopieermachine.
 • Vaak zijn alle toners inbegrepen bij een maandelijks servicebedrag

Nadelen:

 • U bent over het algemeen verplicht om zowel de service als de toner bij de leverancier af te nemen tegen voorwaarden voor een langere periode. Het is belangrijk om te kijken naar de duur van een servicecontract. Het is vaak verstandig om voor een kortere periode een contract aan te gaan en deze, bij tevredenheid, tussentijds te verlengen.

Huur:

Voordelen:

 • U hoeft geen initiële investering te doen

Nadelen:

 • Na een wettelijke garantietermijn draagt u zelf de kosten voor het onderhoud of de reparatie van uw kopieermachine. Daarnaast wordt de machine geen eigendom van u.

All in:

Voordelen:

 • U betaalt een vast maandbedrag voor zowel de kopieermachine/multifunctional inclusief het onderhoud, toner, uurloon en voorrijkosten t.b.v. reparaties. Dit is erg overzichtelijk en u krijgt 1 factuur.
 • U hoeft geen initiele investering te doen

 Nadelen:

 • Over een langere periode is deze vorm kostbaarder omdat u de machine huurt/leased waardoor er rentekosten worden betaalt
 • Wanneer hier geen afspraken over zijn gemaakt kunt u niet tussentijds wisselen van kopieermachine/multifunctional
 • Relatief lange standaard contracten (60 of 72 maanden)

Wat betekent afkoop?

Wanneer u overstapt naar een nieuwe leverancier terwijl u nog een overeenkomst heeft met uw huidige leverancier is er sprake van een afkoopbedrag. Dit betreft het bedrag wat u maandelijks aan uw huidige leverancier betaalt, vermenigvuldigd met het aantal maanden dat het contract nog loopt.

Contact?

Heeft u niet gevonden wat u zoekt of heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u met alle plezier verder!


 

Klanten beoordelen 123kopieermachine.nl met een 0, gebaseerd op 99 beoordelingen op de schaal van 10. Bekijk beoordelingen